Windows Siyah Ekran Hatası


Daha önce bahsettiğimiz Windows Beyaz Ekran Hatası ve Windows Mavi Ekran Hatası gibi bir de Windows Siyah Ekran Hatası bulunuyor. Bazı durumlarda Windows'ta aldığımız bu hatanın çözümü için neler yapılması gerektiğini, Windows siyah ekran hatası nedir, Windows siyah ekran hatası neden olur, Windows siyah ekran hatası nasıl düzletilir gibi sorulara cevap verebilecek yazımız aşağıda.

Windows Siyah Ekran Hatası Nedir?

Windows için "Siyah Ekran Hatası" bir sistem hata mesajıdır ve genellikle bir çökme veya sistem arızasına işaret eder. Bu hatanın nedeni çeşitli faktörlere dayanabilir ve sistem kaynaklarının yetersizliği, sürücülerin hatalı yapılandırması, virüs veya malware etkileri, sistem dosyalarının bozulması, güncelleme yüklemesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bu hatanın belirtileri, bilgisayarın güç açma veya kapama tuşuna basıldığında siyah bir ekrana karşılık gelmesi veya bilgisayarın açılışı sırasında siyah bir ekrana maruz kalmasıdır.

Bu durumda, öncelikle sistem dosyalarını taramak ve onarmanın yanı sıra sürücüleri ve diğer yazılımları güncellemek, virüs taraması yapmak ve sistemi geri yüklemek gibi çözümler deneyebilirsiniz. Eğer bu hatanın nedeni belirlenemiyorsa, bir teknik destek almak daha iyi bir seçenek olabilir.

Windows Siyah Ekran Hatası Neden Olur?

Windows için "Siyah Ekran Hatası" kullanıcı kaynaklı bir hatadan oluşabileceği gibi donanımsal hatalardan ya da yazılımsal hatalardan da kaynaklanabilir. Genel olarak bu hatanın alınma sebebi şunlardır:

Sürücü hataları: Sürücülerin yanlış yapılandırılması veya güncellenmemesi, sistem başlatılırken veya çalışırken siyah ekran hatasına neden olabilir.

Sistem dosyalarının bozulması: Windows içindeki sistem dosyalarının bozulması, sistemi çalıştırırken veya başlatırken hata mesajlarına neden olabilir.

Malware veya virüs etkileri: Bilgisayarınıza yerleşen zararlı yazılım, sistemi çalıştırırken veya başlatırken siyah ekran hatasına neden olabilir.

Hardware arızaları: Bilgisayarınızdaki donanım aygıtlarının arızalı olması veya bozulması, sistemi çalıştırırken veya başlatırken siyah ekran hatasına neden olabilir.

Güncelleme yüklemesi: Windows güncellemesi yanlış yapılabilir veya başarısız olabilir, bu da sistemi çalıştırırken veya başlatırken siyah ekran hatasına neden olabilir.

Windows Siyah Ekran Hatası Nasıl Düzeltilir?

Windows siyah ekran hatası aldığınızda hemen endişelenmeyin. Bu sorunun çözümü için uygulayabileceğiniz çok basit adımlar bulunuyor. Bu adımları bilgisayarınızda kendiniz de kolayca uygulayabilirsiniz. 

Sistem geri yükleme: Bilgisayarınızın bir noktasına geri yükleyebilirsiniz, böylece sistem hataları düzeltilmiş olabilir.

Sürücüleri güncelleme veya yeniden yapılandırma: Bilgisayarınızdaki sürücülerin güncellenmesi veya yeniden yapılandırılması, sistem çalışmasını düzgün hale getirebilir.

Virüs veya malware tarama: Bilgisayarınızı virüs veya malware taramak, sistemi çalışmasını düzgün hale getirebilir.

Sistem dosyalarını tarama ve onar: Windows tarama ve onar araçlarını kullanarak sistem dosyalarını taramak ve onarmak, sistem çalışmasını düzgün hale getirebilir.

Donanım arızasını düzeltme: Bilgisayarınızdaki donanım aygıtlarının arızalı olması veya bozulması, sistemi çalışmasını etkileyebilir. Bu durumda, donanımı kontrol etmeniz ve arızalı donanımı değiştirmeniz gerekir.

Biz burada uygulayabileceğiniz belli başlı adımları sıraladık. Ama sorun bunlardan farklı da olabilir. Öyle durumlarda mutlaka yetkili bir teknik servisten destek almanızı öneririz.
Daha yeni Daha eski