Ekran Kartı Test Programları


Oyunların ve video / film izleme alışkanlıklarımızın arttığı modern dünyada ekran kartları en önemli bileşenlerden biri oldu. Ekran kartı kalitenizin arttığı ve isteklerinize cevap verdiği oranda keyif alıyorsunuz artık. Ama bazen ekran kartlarında da sorunlar çıkabiliyor. Bu sorunları engellemek, sorunları mümkün olduğunca erken teşhis etmek ve çözüm bulabilmek konusundaki en büyük yardımcımız da Ekran Kartı Test Programları

Aşağıdaki yazımızda Ekran kartı testi nedir, ekran kartı testi nasıl yapılır, ekran kartı test programları hangileridir, ekran kartı test programlarının avantajları nelerdir gibi sorulara cevap aradık.

Ekran Kartı Testi Nedir?

Ekran kartı testi, ekran kartının performansını ve çalışma durumunu kontrol etmek için yapılan bir testtir. Bu test, ekran kartına ait bellek hızı, veri yolu hızı ve diğer performans parametrelerinin ölçülmesini içerir. Ekran kartı testi, oyun oynamak ve grafik işlemleri yapmak gibi yoğun grafik gereksinimi olan uygulamaların performansını değerlendirmek için özellikle önemlidir. Ekran kartı testi, çeşitli ekran kartı test yazılımları ile yapılabilir ve bu yazılımlar çoğu zaman ücretsiz olarak sunulur. Ekran kartı testi, ekran kartının problemleri tespit etmek ve çözmek için faydalı bir araçtır.

Ekran Kartı Testi Nasıl Yapılır?

Ekran kartı testi, genellikle 3 farkı şekilde yapılır. Her biri kendi içinde işe yarar çözümler sunarken birinin bulamadığı çözümü diğeri ile çözebilirsiniz. Hatta bazı durumlarda 3 yöntemin soruna çözüm olduğu da saptanmıştır. Önerimiz, aşağıdaki adımları tek tek uygulayarak ekran kartınızı test etmeniz yönünde.

Üretici yazılımı: Ekran kartı üreticisi tarafından sunulan bir yazılım aracı kullanarak ekran kartını test edebilirsiniz. Bu yazılımlar genellikle üreticinin web sitesinde bulunabilir ve ücretsiz olarak indirilebilir.

Üçüncü taraf yazılımlar: Açık kaynaklı ve üçüncü taraf yazılımlar, ekran kartının performansını ve güncel durumunu test etmek için kullanılabilir.

Windows Güncelleştirme merkezi: Windows işletim sistemi, ekran kartı testi yapmak için bir araç sunar. Bu araç, "Windows Güncelleştirme Merkezi" adında bulunabilir ve Windows İşletim Sistemi tarafından sağlanır.

Az önce de söylediğimiz gibi, her bir yöntem, farklı sonuçlar ve detaylar sunabilir. Ekran kartı testi yapmak için seçeceğiniz yöntemi, sistem ve ekran kartınızın özelliklerine göre belirleyebilirsiniz. Ayrıca, ekran kartı testi yaparken ekran kartının sıcaklığını ve güç tüketimini de kontrol etmelisiniz. Ekran kartının sıcaklığı normal sınırların üzerinde ise veya güç tüketimi normalden yüksek ise, ekran kartının performansını ve güvenliğini tehlikeye atabilecek sorunlar olabilir.

Ekran Kartı Test Programları Hangileridir?

Üçüncü parti yani üretici dışı ya da harici olarak kullanılabilen birçok farklı ekran kartı test programı mevcuttur. Aşağıdaki programlar, ekran kartının performansını ve güncel durumunu test etmek için kullanılabilir. Hepsi için uygulama talimatları program içerisindeki Support (destek) bölümüne bulunabilir.
  • FurMark
  • 3DMark
  • Unigine Heaven
  • MSI Kombustor
  • PassMark PerformanceTest
  • Geeks3D Furmark
  • GPU-Z
  • OCCT
  • Superposition
Bu programlar arasında ücretsiz ve ücretli olanlar mevcuttur. Ayrıca, bu programların bazıları sadece belirli ekran kartı modelleri veya markaları için destek verir. Seçeceğiniz programı, sistem ve ekran kartınızın özelliklerine göre belirlemelisiniz.

Ekran Kartı Test Programlarının Avantajları Nelerdir?

Yaptığınız işe ya da bilgisayarınızı kullanım amacınıza göre ekran kartı test programları size büyük avantajlar sağlar. Belli başlı avantajları şöyledir;

Performansı Test Etme: Ekran kartı test programları, ekran kartının performansını ve güncel durumunu belirlemek için tasarlanmıştır. Bu sayede, ekran kartının hangi bölgelerinde daha fazla iyileştirme yapmanız gerektiğini anlamanız mümkündür.

Sıcaklık İzleme: Ekran kartı test programları, ekran kartının sıcaklığını da izlemenize yardımcı olabilir. Bu, ekran kartının performansını bozan ve hasar verme ihtimalini artıran aşırı sıcaklığı öncelikle takip etmenizi sağlar.

Sistem Stres Testi: Ekran kartı test programları, sistem içindeki diğer bileşenlerin de performansını ve dayanıklılığını test etmek için tasarlanmıştır. Bu, bir çökme veya kilitlenme durumunda sistemin nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Hata Ayıklama: Ekran kartı test programları, sistemde oluşabilecek hata ve problemleri belirlemek için kullanılabilir. Bu, problemlerin çözülmesi ve önlenmesi için gerekli adımların atılmasını sağlar.

Basit ve Kolay Kullanım: Ekran kartı test programları, kullanımı kolay ve anlaşılır bir ara yüze sahiptir. Böylece, herkes tarafından kolayca anlaşılıp kullanılabilir.

Daha yeni Daha eski